Skärgård, vildmark och historia

Upptäck Haninge och dess underbara skärgård, bestående av 3 600 öar, kobbar och skär.

Haninge är hem för knappt 76 000 människor och ligger strax söder om Stockholm, bara 20 kilometer från storstadens puls. Du tar dig snabbt hit med bil, pendeltåg eller buss.

I Haninge finns några av de mest kända öarna i Stockholms skärgård. Ta båten från Strömkajen i Stockholm eller från Årsta havsbad och Dalarö om du är i Haninge. Med bil eller buss kan du komma ända ut till Muskö, via den långa Muskötunneln.

Mer än bara skärgård

I Haninge kan du även uppleva trolsk vildmark, vandra i urskog och bada i klara skogssjöar i Tyresta nationalpark. Här hittar du också Tyresta by och naturum Nationalparkernas hus.

Haninge har 14 naturreservat, nationalpark, flera friluftsområden, slott och parker och du kommer snart att upptäcka att natur, kultur och historia är nära.

Känn historiens vingslag i Haninges slott och kyrkor

Det är inte bara den fina skärgården som lockar turister till Haninge. Även på Haninges fastland finns många vackra, intressanta och populära sevärdheter. Haningebygden har varit befolkad i åtminstone 9 000 år och har fina slott, kyrkor, fornminnen och naturområden.

Slotten från stormaktstiden

Häringe slott byggdes 1657 och klarade sig undan ryssarnas härjningar 1719. Det ligger vackert beläget vid Landfjärden och Häringe-Hammerstas naturreservat. Häringe har ägts av en rad kända svenskar, från Gustav Vasa till Torsten Kreuger och familjen Wenner-Gren. I dag används det som hotell, restaurang samt fest- och konferensanläggning.

Årsta slott har anor från medeltiden, då Årsta var centrum för Tyska orden i Sverige. Det nuvarande slottet är från cirka 1660. Här bodde den kända författarinnan Fredrika Bremer. Hennes våning och slottet visas på söndagar under sommaren av guide från Årstasällskapet för Fredrika Bremer-studier.

De medeltida kyrkorna

Österhaninge kyrka är en av Haninges äldsta byggnader. De äldsta delarna är från slutet av 1200-talet. Kyrkan byggdes över en gammal offerkälla. Mest berömd är kyrkan för sitt lutande trätorn. På kyrkogården ligger författarinnan Fredrika Bremer begravd. Även Västerhaninge kyrka är byggd på 1200-talet (sakristian från 1400-talet).

Källa: www.haninge.se